Myslite a skladujte dopredu!

11.05.2015 11:09

Začne jar a všetko sa zelenie, začína kvitnúť... zrazu sa naše hypermarkety, ale najmä domáce trhy, začínajú s približujúcim sa letom napĺňať roznymi druhmi ovocia, či zeleniny. Zrazu je všetkého dostatok.

Veľa vitamínov, pestrosť druhov, lacné ovocie a zelenina - to všetko prinieslo leto. Ale čo potom? Na jeseň a v zime?

Ak máme malé deti je obzvlášť potrebné myslieť na zimné mesiace už teraz. Aby ste aj potom, neskôr mohli mať to, čo už v obchodoch nekúpite! niekto by mohol namiestať, že dnes sa dá kúpiť všetko a v každom ročnom období... Ale nei je tomu tak: veci sú častokrát predražené(oproti sezónnym), ovocie a zelenina memá ani farbu, ani chuť a už určite nie vôňu :( Takéto produkty sú teda, podľa mňa, nejedlé!

Aj keď nie ste žiadna kuchárka, mám pre Vás niekoľko tipov ako si uskladniť potraviny a od jesene do jari ich môžete konzumovať :)

TIP 1 - MRAZENIE

Najjednoduchší spôsob uchovávania potravín. Zozbierané čisté ovocie (jahody, maliny, ribezle a pod.) neumývajte, pouhladajte ich do krabičky a dajte do mrazničky. 

TIP 2 - DETSKÁ VÝŽIVA

Akékoľvek dobre umyté a uzreté ovocie / zelenina (predovšetkým jablká, hrušky, mrkva, cuketa, marhule) hodíte (očistené aj od šupiek) do hrnca a rozvaríte. Rozmixujete na jemno. Naplníte do pohárov a zavriete. Sterilizujete 10-20minút. Bez cukru a konzervantov vydrží určite pol roka - osobná skúsenosť.

TIP 3 - DOMÁCI SIRUP

Dať prednosť domácemu bylinkovému sirupu (baza, žihľava, púpava, rozmarín a pod.)pred umelým z obchodu je učte vždy veľké plus :) Viac o sirupoch TU

TIP 4 - ZAVÁRANIE

Kto si trúfa a má veľa času, tej vrelo odporúčam. Avšak podľa osobných zistení sa oplatí zaváranie len tomu, kto si vie zohnať zadarmo poháre a ovocie, či zeleninu. Pokiaľ by ste to chceli kupovať, zaváranie sa Vám po finančnej stránke určite neoplatí!

TIP 5 - DŽEMY, LEKVÁRE A MARMELÁDY

Najjednoduchším a cenovo najdostupnejším je marhuľový a hneď po ňom jahodový. Odporúčam vyskúšať, aj keď budete musieť ovocie kúpiť - oplatí sa! Priemyselne vyrábané džemy sú mnohonásobne drahšie, ako si spravíte doma.

 

Späť

Kontakt

SLADKASUE - tipy, triky, návody

© 2015 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode