Domáce sirupy

19.05.2015 12:57

Nasledujúce recepty sú vyskúšané a bežne ich pijeme v našej domácnosti :)

 

MÁJ-JÚL - Bazový sirup

bazovy sirup

Potrebujeme: 30 kvetov bazy, 2 litre vody, 100g kyselina citrónová,
2kg cukru, možno použiť ešte: mäta, citrón, E200 - konzervant - kyselina sorbová

Postup:

1) pripravíme si 2 litre prevarenej vody - necháme ochladnúť

2) kvety zbavíme prebytočných stoniek, vlozíme do misy alebo hrca

2A) môžeme pridať aj pár lístkov mäty a jeden umytý a nakrájaný citrón

3) pridáme kyselinu citrónovú a zalejeme prevarenou ochladenou vodou

4) necháme stáť 24 hodín

5) scedíme. sitko nie je postačujúce - treba gázu / plátno / plienku

6) pridáme 2 kg cukru

7) privedieme k varu a občasným miešaním rozpustíme cukor

7A) možno pridať E200

8) plníme do fliaš

8A) možno sterilizovať na 20minút

 

  APRÍL-MÁJ - Žihľavový sirup 

Potrebujeme: 100 mladých výrastkov žihľavy, 2 litre vody, 100g kyselina citrónová,
2kg cukru, možno použiť ešte: púpava, citrón, E200 - konzervant - kyselina sorbová

Postup:

1) pripravíme si 2 litre prevarenej vody - necháme ochladnúť

2) listy prepláchneme od prípadných chrobáčikov a pavúkov

2A) môžeme pridať aj pár kusov kvatov púpavy a jeden umytý a nakrájaný citrón

3) pridáme kyselinu citrónovú a zalejeme prevarenou ochladenou vodou

4) necháme stáť 24 hodín

5) scedíme. sitko nie je postačujúce - treba gázu / plátno / plienku

6) pridáme 2 kg cukru

7) občasným miešaním rozpustíme cukor

7A) možno pridať E200

7B) možno zahriať do bodu varu

8) plníme do fliaš

8A) možno sterilizovať na 20minút

 

Žihľava - krvčistiaca, krvotvorná rastlina, vhodná na alergie. Samozrejme ako riedený s vodou na bežné osvieženie :)

 

Celý rok - Rozmarínový sirup 

Potrebujeme: 30 mladých výhonkov rozmarínu(nezdrevnatelé), 1 liter vody, 500g cukru, 

možno použiť ešte: E200 - konzervant - kyselina sorbová

Postup:

1) pripravíme si hrniec a 1 liter vody  - necháme zovrieť

2) výhonky a listy prepláchneme od nečistôt

3) keď voda vrie, pridáme rozmarín

4) varíme na miernom ohni 5 mnút - premiešavame

5) odstavíme a necháme lúhovať zakryté 20-30 minút

6) scedíme. sitko je celkom postačujúce - ale ideálna je gáza / plátno / plienka

7) pridáme 500g cukru

8) opäť varíme 15-20minút. obsah sa zredukuje a zhustne

8A) možno pridať E200

9) plníme do fliaš

 

Používa sa pri kašli, astme, nervozite a migréne. Samozrejme ako riedený s vodou na bežné osvieženie :)

 

APRÍL - Púpavový sirup

Potrebujeme: 200-250 rozkvitnutých hlavičiek púpavy, 1,5 litra vody, 2PL kyselina citrónová,

1,5kg cukru, možno použiť ešte: E200 - konzervant - kyselina sorbová

Postup:

1) pripravíme si 1,5 litra prevarenej vody - necháme ochladnúť

2) kvety prepláchneme od prípadných chrobáčikov a odstránime zelené časti

3) pridáme kyselinu citrónovú, E200 a zalejeme prevarenou ochladenou vodou

4) necháme stáť 24 hodín

5) scedíme. sitko nie je postačujúce - treba gázu / plátno / plienku. Výborne sa osvedčila vata

6) pridáme 1,5 kg cukru

7) Postavíme na sporák a zahrievame. Občasným miešaním rozpustíme cukor

8) plníme do fliaš

 

MÁJ - Agátový sirup

Potrebujeme: 50-100 rozkvitnutých strapcových svetov agátu (čím viac, tým lepšie), 3 litre vody, 80g kyselina citrónová, 1,6kg trstinového cukru, možno použiť ešte: E200 - konzervant - kyselina sorbová
 

Postup:

1) pripravíme si 3 litre prevarenej vody - necháme chvíľku postáť, aby voda nebola horúca

2) kvety oberieme zo strapcov a pridáme kyselinu citrónovú, E200 z

3) zalejeme vodou, ktorá je ešte stále teplá

4) necháme stáť 24 hodín prikryté

5) scedíme krásnu ružovočervenú vodu. sitko je postačujúce - ale ja cedím cez vatu (zachytí aj peľ)

6) pridáme 1,6 kg cukru

7) Postavíme na sporák a zahrievame, takmer až k varu. Občasným miešaním rozpustíme cukor. Začne sa tvoriť pena, netra s ňou nič robiť, čím bude teplota vyššia, opäť sa pena rozplynie.

8) plníme do fliaš

 

 

 

Späť

Kontakt

SLADKASUE - tipy, triky, návody

© 2015 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode