Domáce sirupy
19.05.2015 12:57
Nasledujúce recepty sú vyskúšané a bežne ich pijeme v našej domácnosti :)
MÁJ-JÚL - Bazový sirup
Potrebujeme: 30 kvetov bazy, 2 litre vody, 100g kyselina citrónová,
2kg cukru, možno použiť ešte: mäta, citrón, E200 - konzervant - kyselina sorbová
Postup:
1) pripravíme si 2 litre prevarenej vody - necháme ochladnúť
2) kvety zbavíme prebytočných stoniek, vlozíme do misy alebo hrca
2A) môžeme pridať aj pár lístkov mäty a jeden umytý a nakrájaný citrón
3) pridáme kyselinu citrónovú a zalejeme prevarenou ochladenou vodou
4) necháme stáť 24 hodín
5) scedíme. sitko nie je postačujúce - treba gázu / plátno / plienku
6) pridáme 2 kg cukru
7) privedieme k varu a občasným miešaním rozpustíme cukor
7A) možno pridať E200
8) plníme do fliaš
8A) možno sterilizovať na 20minút
APRÍL-MÁJ - Žihľavový sirup
Potrebujeme: 100 mladých výrastkov žihľavy, 2 litre vody, 100g kyselina citrónová,
2kg cukru, možno použiť ešte: púpava, citrón, E200 - konzervant - kyselina sorbová
Postup:
1) pripravíme si 2 litre prevarenej vody - necháme ochladnúť
2) listy prepláchneme od prípadných chrobáčikov a pavúkov
2A) môžeme pridať aj pár kusov kvatov púpavy a jeden umytý a nakrájaný citrón
3) pridáme kyselinu citrónovú a zalejeme prevarenou ochladenou vodou
4) necháme stáť 24 hodín
5) scedíme. sitko nie je postačujúce - treba gázu / plátno / plienku
6) pridáme 2 kg cukru
7) občasným miešaním rozpustíme cukor
7A) možno pridať E200
7B) možno zahriať do bodu varu
8) plníme do fliaš
8A) možno sterilizovať na 20minút
Potrebujeme: 30 mladých výhonkov rozmarínu(nezdrevnatelé), 1 liter vody, 500g cukru,
možno použiť ešte: E200 - konzervant - kyselina sorbová
Postup:
1) pripravíme si hrniec a 1 liter vody - necháme zovrieť
2) výhonky a listy prepláchneme od nečistôt
3) keď voda vrie, pridáme rozmarín
4) varíme na miernom ohni 5 mnút - premiešavame
5) odstavíme a necháme lúhovať zakryté 20-30 minút
6) scedíme. sitko je celkom postačujúce - ale ideálna je gáza / plátno / plienka
7) pridáme 500g cukru
8) opäť varíme 15-20minút. obsah sa zredukuje a zhustne
8A) možno pridať E200
9) plníme do fliaš
Používa sa pri kašli, astme, nervozite a migréne. Samozrejme ako riedený s vodou na bežné osvieženie :)
APRÍL - Púpavový sirup
1,5kg cukru, možno použiť ešte: E200 - konzervant - kyselina sorbová
Postup:
1) pripravíme si 1,5 litra prevarenej vody - necháme ochladnúť
2) kvety prepláchneme od prípadných chrobáčikov a odstránime zelené časti
3) pridáme kyselinu citrónovú, E200 a zalejeme prevarenou ochladenou vodou
4) necháme stáť 24 hodín
5) scedíme. sitko nie je postačujúce - treba gázu / plátno / plienku. Výborne sa osvedčila vata
6) pridáme 1,5 kg cukru
7) Postavíme na sporák a zahrievame. Občasným miešaním rozpustíme cukor
8) plníme do fliaš
MÁJ - Agátový sirup
Postup:
1) pripravíme si 3 litre prevarenej vody - necháme chvíľku postáť, aby voda nebola horúca
2) kvety oberieme zo strapcov a pridáme kyselinu citrónovú, E200 z
3) zalejeme vodou, ktorá je ešte stále teplá
4) necháme stáť 24 hodín prikryté
5) scedíme krásnu ružovočervenú vodu. sitko je postačujúce - ale ja cedím cez vatu (zachytí aj peľ)
6) pridáme 1,6 kg cukru
7) Postavíme na sporák a zahrievame, takmer až k varu. Občasným miešaním rozpustíme cukor. Začne sa tvoriť pena, netra s ňou nič robiť, čím bude teplota vyššia, opäť sa pena rozplynie.
8) plníme do fliaš